Nyheter

Det svenska sjukvårdssystemet – hur fungerar det?

Här i Sverige är det så att ansvaret för hälso- och sjukvård, det delas mellan regering, regioner och kommuner. Det finns ett mål med hälso- och sjukvården och det är att det ska vara en god hälsa och vård på lika villkor, för alla, alltså hela befolkningen. Svensk sjukvård skiljer sig en hel del mot hur det är i andra länder. Vi har en hälso- och sjukvårdslag och i enlighet med den ska vård ges, med respekt för alla människors lika värde. Den som har störst behov, ska få företräde samt att det även ska arbetas för att förebygga ohälsa.

Om man tittar på det svenska sjukvårdssystemet så har det delats in, det i tre administrativa nivåer. De styrs alla av demokratiskt valda politiker. Det är staten, regioner och kommunen.

 

 

Olika roller för de administrativa nivåerna

Det finns olika roller som staten, regioner och kommuner har. När det gäller staten, så är deras roll helt enkelt att etablera principer och riktlinjer samt att de även ska fastställa en övergripande politisk agenda för svensk hälso- och sjukvård. Detta genom olika lagar och förordningar eller genom att man har olika sorters överenskommelser med Sveriges kommuner och regioner.

För att uppfylla riksdagens och regeringens mål inom hälso- och sjukvårdspolitiken så finns Socialdepartementet. De ansvarar även för budgeten. Sedan finns det även andra myndigheter under dem, som även de ska vara ett stöd. Det gäller då bland annat dessa:

  • Folkhälsomyndigheten
  • E-hälsomyndigheten
  • Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd
  • Inspektionen för vård och omsorg
  • Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket
  • Läkemedelsverket
  • Socialstyrelsen
  • Statens beredning för medicinsk utvärdering

Regioner och kommuner

Även våra olika regioner och våra kommuner har olika roller. Ser man till Sveriges regioner, så är dessa 21 till antalet. De för att organisera hälso- och sjukvården. Det så att alla medborgare i Sverige har tillgång till en bra vård. 

Kommunerna, de har bland annat ansvar för vård av äldre samt även vård för personer med fysiska och psykiska funktionsnedsättningar. De ska även ge stöd och service till personer som är färdigbehandlade och utskrivna från sjukhusvård samt för skolhälsovården. Idag finns det 290 svenska kommuner. 

Olika former av vård

Inom svensk sjukvård, så finns det en vårdkedja. Det är bland annat så att vi har primärvård, länssjukvård, regionsjukvård och nationell högspecialiserad vård.

Primärvården är det som är basen i den svenska hälso- och sjukvården. Enligt lag är detta en vård, som ska ges utan avgränsningar. Denna typ av vård ansvarar för bland annat grundläggande medicinsk behandling, omvårdnad samt för förebyggande arbete och rehabilitering. Inom primärvården finns det bland annat vårdcentraler, distriktssköterskemottagningar och andra husläkar- och familjeläkarmottagningar.

Steget efter primärvård är länssjukvård. I Sverige finns det idag runt tjugo länssjukhus och runt fyrtio länsdelssjukhus. På de olika länssjukhusen finns kompetens och medicinsk utrustning som ska täcka de allra flesta olika sjukdomsområden.

Sedan finns det även regionsjukvård. Dessa bedrivs idag vid Sveriges sju universitetssjukhus. Det är där som alla olika sällsynta och komplicerade sjukdomar och skador behandlas. 

Det finns även det som heter nationell högspecialiserad vård. Den är offentligt finansierad samt att den idag bedrivs på högst fem ställen i landet. 

 

Kommentarer inaktiverade för Det svenska sjukvårdssystemet – hur fungerar det?